-
בית » זכויות אנשי מילואים » מבקש להתנדב למילואים בעזה ? התנדבות למילואים בחירום – איך מתנדבים ?
מבקש להתנדב למילואים בעזה ? התנדבות למילואים בחירום – איך מתנדבים ?
*קרדיט תמונה מויסייב. מתוך אתר פיקיוויקי
התנדבות למילואים בחירום
התנדבות ללחימה – צוק איתן
מבקשים להתנדב למילואים ולא יודעים כיצד לפעול ? מורה נבוכים
הפורטל המשפטי www.army.co.il מוצף בשבועיים החולפים במאות פניות מצד אזרחים, נשים וגברים כאחד, המבקשים לברר כיצד ניתן להתנדב מיידית לשירות מילואים בצה"ל ולתת כתף למבצע צוק איתן המתנהל זה זמן בעזה. התסכול בקרב הציבור גדול. לא אחת נתקלים אנו באמירות מסוג "למה לא לוקחים אותי"…"אני רוצה לתרום"…"עם מי עליי לדבר כדי להתגייס". ובכן, לאור היקף התופעה, מצאנו לנכון לפרט במאמר קצר זה אודות פקודות צה"ל החלות בנושא זה ועל סדר הפעולות שעל המבקש להתנדב לבצע בימים טרופים אלו.
במצב רגיל, יש שוני משמעותי בין אנשי מילואים שפשוט לא זומנו למילואים ומבקשים להתנדב ליחידתם או ליחידה אחרת ובין אזרחים אשר פוטרו בעבר משירות סדיר או מילואים ומבקשים להתגייס כעת לצה"ל. במקרים אלה, הפרוצדורות שונות לגבי כל אוכלוסייה והתהליך אורך בדרך כלל בין מספר שבועות בודדים ועד למספר חודשים.
ואולם, מאחר ומצויים אנו בשעת חירום, הפקודות ה"רגילות" אינן חלות כלל וחלות רק פקודות "חירום" כגון פקודת מטכ"ל מס' 31.0115 שכותרתה "התנדבות לשירות מילואים בשעת חירום" וכן פקודת מטכ"ל 31.0108 שכותרתה "התנדבות לשירות מילואים – גברים ונשים שאינם חייבים בשירות הביטחון".
חשוב להבהיר, כי מאמר זה יתייחס אך ורק לפקודות הנוהגות במצב חירום, כפי המוגדר בימים אלה, ולא בפקודות האחרות החלות בימים רגילים.
להלן המידע הנדרש למי שמבקש להתנדב למילואים במסגרת מבצע צוק איתן:
-
- כל אדם, גבר או אישה, בין אם שירת בעבר בצה"ל ובין אם לאו – רשאי להגיש בקשה להתנדב לשירות בשעת חירום.
-
- אין הכרח כי המבקש להתנדב שירת בעבר בצה"ל. משום כך, יכולים להתנדב גם מי שפוטרו משירות בעבר, מי שנמצאו בלתי כשירים לשירות ומי שהורחו מהשירות עקב אי התאמה.
-
- תנאי הסף בפקודות להתנדבות הינו כי המבקש כבן 17 ומעלה, אף אם טרם התגייס לשירות נוכח גילו או שפוטר משירות בעבר.
-
- על המבקש להתנדב להגיש בקשה בלשכת הגיוס הקרובה לביתו.
-
- הבקשה תוגש על גבי טופס צבאי המצורף למאמר זה.
-
- לשכת הגיוס תפתח תיק אישי לכל מבקש ותטפל בבקשה באופן מיידי.
-
- לשכת הגיוס תבחן את פרטיו האישיים של המבקש, את כשירותו הרפואית להתנדבות וכן את עברו הפלילי.
-
- בנוסף, הלשכה תזמן את המבקש להתנדב לבדיקה רפואית לקביעת כשירותו לשירות מילואים.
-
- לאחר ביצוע פעולות אלה על ידי הלשכה, תועבר הבקשה לגורם המוסמך שהינו קצין שלישות ראשי (ביחס לחוגרים ששירתו בעבר), לראש מחלקת הסגל (ביחס לקצינים ששירתו בעבר) ולמפקד מיטב (ביחס למי שלא שירתו מעולם בצה"ל).
-
- היה ותתקבל הבקשה, יוחזר הטיפול ללשכת הגיוס אשר תפעל לשם שיבוץ מיידי.
-
- כמובן, כי מי שאושרה התנדבותו למילואים ייחשב על פי החוק לחייל מילואים לכל דבר ועניין ותחולנה עליו כל הזכויות והחובות החלות על פי דין ביחס למשרתי המילואים.
-
- חשוב לציין – כי ההתנדבות תהיה תקפה אך ורק לתקופת החירום ומיד עם סיומה של תקופת החירום – תפקע ההתנדבות באורח אוטומטי.
-
- כמו כן, שמורה למתנדב האפשרות לבטל התנדבותו, ובמקרה זה עליו להגיש למפקדו הודעה בכתב על רצונו להשתחרר מההתנדבות – ובתום 72 שעות מרגע זה ישוחרר מהשירות ללא כל דיחוי.
-
- קיימת אפשרות להאריך את ההתנדבות אף מעבר לשעת החירום, ואולם הדבר דורש הגשת בקשה מחודשת ללשכת הגיוס.
כפי שניתן לראות מן הפקודות שהוצגו, צה"ל ערוך ומוכן לקלוט אזרחים ומילואימניקים לשירות מיידי כאשר מדובר במצב חירום. כמובן, שהפקודות אינן מחייבות קבלת בקשת התנדבות ומוכרים לנו מקרים מן הימים האחרונים בהם סירב צה"ל לקבל בקשות שכאלה, ואולם בחירום כמו בחירום, הרצון, המוטיבציה והיכולת להפיק מן המתנדב סיוע ממשי – הם שיכריעו את גורל הבקשה להתנדבות.
לשאלות נוספות בנושא זה, הנכם מוזמנים לפנות לפורטל המשפטי (בו מופיעות כלל פקודות צה"ל בנושא) בכתובת www.army.co.il.