-
בית » » שאלה לעו"ד פישר זאב לגבי סמכוי
שאלה לעו"ד פישר זאב לגבי סמכוי
יש לי אח שהוא מ"מ בצה"ל . לפני כשבוע במהלך מסדר היה טירון שלא ביצע שכיבות סמיכה כפי שאח שלי אמר וזאת תוך כדי זלזול ועל מנת ליצור אווירת אנרכיה במחלקה.
אח שלי מתוך איבוד עשתונות וכנראה מתוך כוונה להגן על משמעת המחלקה דחף את אותו חייל על הרצפה ואותו חייל נשלח לבית החולים עם זעזוע מוח וכן תפר (כנראה קטן) בראש. וכמו כן חודש גימלים.
הוא גם חושד שאותו חייל עשה את עצמו יותר חולה.
האם אפשר להעמיד את החייל לדין משמעתי על הגזמה בחולי??
שהרי על תפר וזעזוע מוח לא נותנים חודש גימלים ונראה שזה התחזות!!
כמו כן האבא של החייל איים על אח שלי שהוא מתכוון להתלונן במצ"ח על תקיפה ושררה על פקוד – האם זה אפשרי?
האם דברי האב נחשבים כאיום והעלבת עובד ציבור- דהיינו :עבירה פלילית?
האם למפקד אסור לדחוף חייל על מנת שהחייל לא יצור אנרכיה במשמעת ?
אני זוכר שבתקפותי היו עושים הרבה זוברים לחיילים וזה היה על מנת לחזק את לבם של הטירונים הצעירים לאחר מכן במלחמה האמיתית.ואף אחד לא פצה פה .
עליי לציין שאח שלי הוא מפקד ישר ונאמן שיעשה הכל למען הצבא והמדינה. וצה"ל והמדינה עומדים רק בזכות קצינים שבהם נמנה אח שלי.
צר לי לבשר לך שבמידה והחייל אכן יתלונן במצ"ח כנראה שתפתח חקירה בנושא.
בגלל שהחייל נפצע וקיבל מעל 7 ימי מחלה ישנו סיכוי שיוגש כנגד הקצין כתב אישום בבית דין צבאי שיכלול איתו אולי גם רישום פלילי ועונש מאסר.
כעקרון דברי האב רחוקים מאוד מהעלבת עובד ציבור או איום שכן זו זכותו המלאה להתלונן במצ"ח.
ברגע שרופא במיון או רופא צבאי אישרו לאחיך גימלים בעקבות הפציעה שהקצין עצמו גרם לו אין כאן ככל כל חשד להתחזות ולכן אין כל סיבה העמדתו למשפט.
המלצתי הכנה והחמה היא שבמידה ואחיך יזומן לחקירה במצ"ח שיוועץ קודם לכך עם עו"ד שמתמחה בדיני צבא.
אח שלי שמשרת כבר שנתיים וחצי בצה"ל. מגן על המדינה בחירוף נפש. נתן את כל כולו לצה"ל והיום הוא קצין בצה"ל !!
ואתה אומר שאותו צריך להעמיד למשפט בבית דין צבאי שיכלול תיק פלילי- חבל שאתה אומר דבר כזה על קצין בצה"ל?
ועל מה ?? על זה שהוא ניסה לשמור על המשמעת בצבא. על זה שהוא עשה מה שהמפקדים מלמעלה לימדו אותו – שהמשמעת היא מעל הכל.שצה"ל הוא מעל הכל- האם החוק לא מגן על מפקדי צה"ל מפני חיילים בעיתיים??- מה אשם אח שלי – המפקדים שלו לימדו אותו לעשות כך.
האין החיל הזה ניסה לחתור נגד כל המחלקה וליצור אנרכיה ואחי מה שעשה – עצר זאת מיידית כי הוא לא נותן שאף אחד יפגע בצה"ל. הרי אותו חייל נחשב רכוש צה"ל וזה נהוג שמפקדים מטפלים בחיילים בעיתיים עם כוח סביר.
כמו כן אני ציינתי שהאב איים על אח שלי באומרו :" אתה תקפת והפעלת שררה על פקוד ואני ידאג שאתה תלך לכלא . אני ידאג שאתה תשלם על מה שעשית" – האין זה העלבת עובד ציבור ואיום על קצין??
על כן אני מוצא עבירות רבות אצל החייל- אבקש את חוות דעתך:
1.התנהגות בלתי הולמת וסירוב פקודה – ניסה ליצור תסיסה במחלקה ולא עשה שכיבות שמיכה – האם אפשר לקרוא לו כבר בימים הקרובים ולהעמיד אותו לדין וכמו כן מה העונש המקסמילי שאפשר לגזור עליו בגין עבירות אלו שהרי הוא עדיין לא נשפט עליהם!
2.זיוף מחלה- עבירה חמורה מאוד ! מה העונש המקובל על עבירה זאת??והאם יהיה נכון לפנות למצ"ח במיידית?
3.איום והעלבת עובד ציבור של אביו – בהתאם לנוסח שאמרתי לך.האם אח שלי יכול להגיש תלונה במשטרה?
4.כמו כן האם סא"ל יכול לבטל את חופשת המחלה של החייל שהרי הוא מתחזה.?
5. האם זה אפשרי לשחרר את החייל על אי התאמה מצה"ל לאחר שירצה מחבוש?
אם זה אפשרי – אבקש גם את תשובתו של עו"ד זאב פישר.
קודם כל אבקש ממך לנסח את הודעותייך בצורה פחות בוטה ואני מקווה שאתה מבין שאני בסך הכל נותן את התשובות על פי פירושי לחוקי הצבא.
על פי חוקי הצבא חייל שנקט באלימות פיזית כנגד חייל אחר וכתוצאה מפעולה זה לחייל הנפגע נפסקו יותר מ-7 ימי מחלה אמורה להפתח חקירת מצ"ח בנושא ובמקרה של 30 ימי מחלה שנפסקו לחייל הנפצע ישנו סיכוי משמעותי להגשת כתב אישום נגד החייל.
לא הבעתי את דעתי האם יש להעמיד את אחיך לדין או לא אלא רק ציינתי בפנייך את החוק הצה"לי שמתייחס לנושא.
שוב, אני לא רואה בפנייה של האב לאחיך כהעלבת עובד ציבור או איום. מדובר בזכות בסיסית של החייל ואביו להגיש כנגד הקצין תלונה במצ"ח.
אני גם לא רואה כאן עילה לשפוט את החייל בגין זיוף מחלה שכן אושרו לו ימי מחלה על ידי רופא צבאירופא בחדר מיון בעקבות הפציעה שגרם לו (לדבריך!) אחיך.
אם החייל הנפצע התרשל במילוי תפקדיו או סירב פקודה כלשהי ייתכן וניתן להעמידו לדין משמעתי בגין עבירות אלה.
העלאת חייל לועדת התאמה הינה כעקרון החלטה של מפקד היחידה, אך אני בספק גדול שהוא אכן ינקוט בצעד כזה בנוגע לחייל טירון שזו לו עבירה ראשונה (אם בכלל ישפט), וגם אם יעלה לועדת התאמה אני ממש לא מאמין שהועדה ומפקד הבקו"ם יחליטו ויסכימו על שחרורו בגלל שהמקרה הזה לא נראה לחלוטין מתאים לשחרור בגין אי התאמה.
אני חוזר על המלצתי להיוועצות עם עו"ד שמתמחה בדיני צבא לפני חקירת מצ"ח , אם כזו תתרחש.
העלבת עובד ציבור זה כשהאבא של החייל מגיע לאח שלך ואומר לו את מה שהוא חושב על אמא שלך. זאת העלבה.
לאיים בזה שהוא יכניס את אח שלך לכלא אחרי מאבק משפטי ממש לא העלבה.
ובאופן כללי מגיעילים אותי מפקדים שמפעילים כח פיסי על הפקודים שלהם כדי לעשות סדר. זה רק מראה על איבוד עשתונות ועל זה שהם לא רואים להיות מפקדים.
1.נודע לאח שלי שעו"ד מטעם משפחת החייל פנה למצ"ח בהגשת תלונה נגד אח שלי .
2.האם מצ"ח חייבים לטפל בפנייתו או שהם יפנו אותו למפקדיו של אח שלי על מנת להלין בפניהם ?
3.כמו כן עליי לציין שהתקשרו אליו מהבסיס על מנת שיבוא להישפט בגין שני העבירות שציינתי והוא לא מוכן בטענה כי הוא נמצא בגימלים שקיבל בבית חולים . אך משיסרב ביקשנו ממנו לבוא רק להיבדק אצל רופא היחידה לשם בדיקת כשירותו (שכך נוכל לשפוט אותו במקביל) אך הוא לא רוצה לבוך
האם יש אפשרות להוציא נגדו צו פקודת מעצר על כך?
4.אם אני אישית או אח שלי נזהיר את החייל שאם הוא ימשיך בתלונה במצ"ח אז אנחנו נפעיל נגדו את 2 הקלפים שיש לנו נגדו – דהיינו לשפוט אותו בדין משמעתי ולהכניס אותו למחבוש והמלצת מפקדיו להעלותו לוועדת אי התאמה שהתמונה שתווצר לו היא שהמשך התלונה במצ"ח תגרום להכנסתו למחבוש .
(אח שלי קיבל אישור של מפקד היחידה לוועדת אי התאמה והם גם יצרו קשר עם הבקו"ם על מנת שהבקשה תיהיה חיובית)
אם אני יגיד לו זאת – האם זה עלול לשמש כנגדי?
5.מה ההליך של מצ"ח בפניה מסוג הזה? האם הם יוכלים לחייב קצין לבוא לחקירה או שמא הם חייבים אישור מיוחד של מקמצ"ר.
כעקרון מצ"ח מחוייבים לטפל רק במקרים שיש בהם מהות לחקירה. במקרה זה על פי חוקי הצבא יש עילה לחקירה בגלל שהפציעה גררה איתה מעל 7 ימי ג´.
אני לא רואה כאן עילה להוצאת פקודת מעצר כנגד החייל. ממש לא. לחייל ניתנו ימי מחלה ובמידה ותהיו מעוניינים לשפוט אותו ביחידה יוכלו לעשות זאת כשיסתיימו ימי המחלה.
יתרה מכך – קריאה לחייל לשירות בזמן ימי מחלה עלולה להוות עבירה על פקודות הצבא שתהווה עילה לקבילה ואו העמדה לדין.
המעשה של "אזהרה" כביכול שאתה מדבר עליו הינו כעקרון עבירה של "איום" או "סחיטה באיומים" לכל דבר ואתה ואו אחיך יכולים להסתבך מאוד ממעשה כזה.
חוקריםקצינים בבסיס מצ"ח יכולים לזמן את אחיך לחקירה בצורה פשוטה ביותר. אין כעקרון כל צורך לקבל אישור ממפקדת קצין משטרה צבאית ראשי לשם כך.
לסיום, שוב , אני מרגיש שכל ההתנהלות שלך ואחיך במקרה הזה היא מאוד בעייתית. ההתמודדות שלכם (או אולי שלך, לא שמעתי את אחיך) לא בריאה, ומומלץ מאוד להיוועץ עם עו"ד שמתמחה בדיני צבא בצורה פרטנית לפני שתנקטו בצעדים שאתה מתאר כאן בכל הודעה.
0 thoughts on “שאלה לעו"ד פישר זאב לגבי סמכוי”