היעדרות משירות לתקופה של 507 ימים – עונש מאסר של 5 חודשים בפועל – פסיקה נבחרת

| 11/10/2010 | מאמרים בנושא חקירת מצ"ח וזכויות הנחקר, מאמרים בנושא עריקות ונפקדות

ע/79/09

בבית הדין הצבאי לערעורים

בפני:

                אל"ם דורון    פיילס –   המשנה לנשיא

 אל"ם יגאל   פליטמן–   שופט

אל"ם אברהם  ברוך   שופט

 

בעניין:

 סמל י. א. – המערער

נגד

התובע הצבאי הראשי – המשיב

 

ערעור על פסק דין של בית הדין הצבאי המחוזי במחוז שיפוטי הדרום שניתן בתיק דר/145/09 (אל"ם אורלי מרקמן – הנשיאה ; רס"ן יוסף בוחבוט – שופט; סרן חנית דדון אוזן – שופטת) בתאריך 24/6/2009. הערעור (חומרת העונש) נדחה.

 

פ ס ק    ד י ן

1. המערער הורשע בבית הדין המחוזי, על פי הודאתו, בעברה של העדר מן השירות שלא ברשות, לפי סעיף 94 לחוק השיפוט הצבאי, התשט"ו-1955. עניינה של העברה היעדרותו של המערער מיחידתו במשך 507 ימים, שבסיומה נעצר. עוד הורשע המערער בעברה של בריחה ממשמורת, לפי סעיף 121 לחוק. עניינה של עברה זו בכך שעל המערער הוטל בדין משמעתי עונש מחבוש לריצוי בפועל, והוא נמלט לאחר שהושם במשמורת והחל בהיעדרות דנן. לחובת המערער עמד מאסר מותנה בר הפעלה בן שישים ימים, בשל עברה היעדרות קודמת.

2. בית הדין קמא השית על המערער ארבעה חודשי מאסר לריצוי בפועל, הורה על הפעלת המאסר המותנה כך ששלושים ימים הימנו יצטברו למאסר המוטל והיתרה תרוצה באופן חופף, וכן הורידו לדרגת טוראי.

3. המערער הוא בן לעדה הבדואית שהתנדב לשירות. שירותו היה רצוף בהיעדרויות. גורמי הצבא מוסרים במסמכים שבאו בפני בית הדין קמא, כי שירותו של המערער לא היה תקין, ואף המליצו לפטור אותו משירות. אין חולק כי המערער נשוי ואב לשניים, וכי הוא מגיע מרקע של מצוקה כלכלית. המערער פוטר בינתיים משירות.

4. בא כוחו הנכבד, רס"ן מרק פרי, ביקש להקל באופן משמעותי במידת עונש המאסר שהוטל על המערער. להשקפתו, ביתה דין קמא לא נתן משקל מספק לעובדה כי המערער שירת שירות תקין תקופה בת למעלה משנתיים, וכי המערער התנדב לשירות, על אף שהדבר כרוך בקושי חברתי בולט בקהילתו. לגישת הסנגור, על בית הדין לתרום חלקו בעידודם של בני העדה הבדואית להתגייס לצבא, בענישה מתונה.

5. דין הערעור להידחות. עסקינן בהיעדרות ארוכה מאוד, שהסתיימה במעצר, ובמערער ששירותו היה בעייתי ורצוף היעדרויות ואשר בא כבר בפני בית דין צבאי והוטל עליו עונש מאסר מותנה, שלא הרתיעו. בנסיבות אלה ראוי היה המערער, ברגיל, לעונש מאסר כבד בהרבה מזה שהוטל עליו. דומה כי בית הדין קמא ראה לנגד עיניו את רקעו של המערער, את התנדבותו לשירות ואת פיטוריו הימנו, כשגזר עליו עונש מאסר מתון ביחס לנסיבות החומרה , כמפורט לעיל, ואף הורה על חפיפה חלקית של עונש המאסר המותנה המופעל. ודאי שאין בגזר הדין החמרה יתרה.

6 הערעור נדחה, אפוא.

 

ניתן והודע היום, כ´ בתמוז התשס"ט, 12 ביולי 2009 , בפומבי ובמעמד בעלי הדין.

 

________________            ________________           ________________ 

         המשנה לנשיא                                 שופט                                           שופט

 

חתימת המגיה: _______________                               העתק         נאמן        למקור

תאריך: _____________________                                רס"ן נילי שרעבי-בלומנטל

                                                                                                ק´             בית             הדין

 

השארת תגובה

Leave a Message


נושאים מומלצים