חייל או איש כוחות הביטחון שנפגעו במהלך השירות, יכולים להגיש תביעה להכרה בנזקי הגוף שנגרמו להם בשירות. חייל בשירות סדיר שנפצע או חלה במהלך השירות, והוכר על ידי קצין תגמולים, נדרש להתייצב בפני הוועדה הרפואית של משרד הביטחון כדי לקבוע את שיעור הנכות והפיצויים המגיעים לו. חשוב להיערך נכון לקראת הוועדה הרפואית במשרד הביטחון, לכן מומלץ לפנות לייעוץ ולליווי משפטי על ידי עורך דין משרד הביטחון, כך ניתן למצות את מלוא הזכויות המגיעות לחייל, ולקבל פיצויים בהתאם לשיעור הנכות שנקבע בוועדה.
חייל בשירות סדיר או קבע, סוהר או שוטר, שנפגעו או חלו במהלך השירות רשאים להגיש תביעה למשרד הביטחון. את התביעה יש להגיש תוך 3 שנים ממועד השחרור מהשירות בו ארעה הפגיעה. במידה ולא מגישים בזמן את התביעה חלה התיישנות על המקרה ומשרד הביטחון עלול לדחות את התביעה. חשוב להדגיש כי מטרת התביעה למשרד הביטחון היא קבלת פיצוי, סעד ו/או שיקום דרך משרד הביטחון. הזכאות להגשת תביעה נגד משרד הביטחון מחייבת את הנכה לעמוד ב-3 תנאים מצטברים:
אחוזי נכות משרד הביטחון נקבעים על ידי הוועדה הרפואית באגף השיקום של משרד הביטחון. חברי הוועדה הרפואית בודקים את סוג הפגיעה ובוחנים את המקרה לעומק. בהתאם לקובץ המבחנים לקביעת דרכת נכות התש"ל-1969, ועל פי התקנות, עליהם לקבוע האם מדובר בנכות קבועה או זמנית. בנוסף, חברי הוועדה הרפואית קובעים על פי התקנות המחייבות את מידת חומרת הפגיעה, אחוזי הנכות וסכום הפיצויים בהתאם לדרגת הנכות. את אחוזי הנכות קובעים לפי שיטת השקלול של דרגות הנכות שנקבעו לפגיעות שונות:
חשוב לדעת – אם אחוזי הנכות שנקבעו בוועדה הרפואית נמוכים מ-10% הפגיעה המוכרת אינה מזכה בפיצוי. אחוזי נכות בין 10% ל-20% מזכים את מגיש התביעה במענק חד פעמי, ורק אחוזי נכות גבוהים מ-20% מזכים את הנפגע בקצבה חודשית. עם זאת, אם חלה החמרה במצבו של הנפגע, הוא רשאי להגיש תביעה נוספת בעתיד כדי להכיר במצבו ולממש את זכויותיו. הכרה בנכות ממשרד הביטחון אינה מתייחסת לגורמים כגון פיצוי בגין סבל, כאב, עוגמת נפש וכיוצא בזה, בשונה מהליך דומה במשפט האזרחי. לכן, חשוב להדגיש בתביעה ובפני הוועדה הרפואית את המגבלות שנגרמו לתובע בגלל הפגיעה או המחלה, ואין טעם להעלות את נושא הסבל, הכאב ועוגמת הנפש.
יש לתעד את הפגיעה והנזקים הגופניים בסמוך למועד הפגיעה, או בסמוך למועד התפרצות המחלה. חשוב לשמור היטב על התיעוד הרפואי, ובמקרה של פגיעה או מחלה במהלך השירות יש לקבל מהיחידה או מהמפקד הישיר אישור הכולל את נסיבות הפגיעה או אישור על תנאי השירות בגין מחלה. כמו כן, יש לפנות מיד לרופא היחידה על מנת לתעד את המקרה. לאחר הפגיעה או המחלה יש לשמור את התיעוד הרפואי, כולל כל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים למקרה. כדי למצות את מלוא הזכויות חשוב לפנות אל עורך דין משרד הביטחון, בגלל מורכבות הנושא, הידע המשפטי והרפואי, וההכרות עם גורמים הרלוונטיים במשרד הביטחון.
ניתן להגיש ערעור על אחוזי נכות משרד הביטחון, עדיף בעזרת עורך דין צבאי מקצועי ומנוסה. יש לצרף לערעור חוות דעת מרופא מומחה ומסמכים רלוונטיים נוספים. הערעור מוגש לוועדה הרפואית העליונה, אם אחוזי הנכות נקבעו על ידי הוועדה העליונה, אפשר להגיש ערעור בשאלה משפטית, בית המשפט המטפל בתיק לא יתערב בעניינים הרפואיים ובאחוזי הנכות שנקבעו.
השאירו פרטים ואנו נחזור אליכם עוד היום