זכאות לפנסיה תקציבית – כל מה שרציתם לדעת

| 22/02/2022 | מאמרים בנושא זכויות אנשי הקבע

פנסיה תקציבית היא סוג של מסלול פנסיה שכספה מגיע באופן אבסולוטי מהתקציב השוטף של הגוף בו עבד הגמלאי. בישראל מנגנון של פנסיה תקציבית נהוג בעיקר בקרב עובדי המדינה, ובתוך זה בצה"ל. כלומר, איש צבא שיוצא לפנסיה, יכול להיות זכאי לפנסיה תקציבית שיוצאת מתקציב משרד הביטחון, כאשר כל ההפרשות להבטחת הפנסיה התקציבית נעשות אך ורק על ידי צה"ל, ולא בידי איש הקבע בעצמו. 

מה היא פנסיה תקציבית ומי זכאי לה? 

פנסיה תקציבית היא אחת מזכויות אנשי קבע המשמעותיות ביותר. פנסיה תקציבית הינה הטבה חשובה, בעיקר בגלל שפרישה מצה"ל מתרחשת לרוב בגיל צעיר, ואנשי קבע פורשים זקוקים לעוגן בדמות הפנסיה התקציבית. הזכאים לפנסיה תקציבית מצה"ל הם אותם משרתי קבע שהחלו את שירות הקבע שלהם עד סוף 2003, וכן שירתו את תקופת השירות המינימלית המזכה בפנסיה תקציבית. 

גובה הקצבה החודשית הוא למעשה אחוז מתוך המשכורת, ומבוסס על מספר שנות השירות, כולל שירות סדיר וחופשות לידה, לצד "תוספת הרמטכ"ל" שעומדת על בין 6-8 אחוזים. 

פנסיה תקציבית משולמת במשך כל החיים, אך סוג נוסף של פנסיה תקציבית הוא "פנסיית גישור". פנסיה זו משולמת על ידי משרד הביטחון למי שפרש בפרישה מוקדמת ועד היום בו הוא זכאי לפנסיה מקרן הפנסיה בה הוא מבוטח. 

מי לא זכאי לפנסיה תקציבית?

על אף שפנסיה תקציבית היא כאמור אחת מההטבות המשמעויות ואחת מזכויות אנשי קבע החשובות ביותר, חיילים שהתחייבו לשירות קבע החל משנת 2004 כבר לא זכאים לפנסיה תקציבית, וכבר לא משתייכים למסלול של פנסיה תקציבית, אלא למסלול פנסיה צוברת, בדומה לשכירים במשק. 

פנסיה צוברת משולמת הן על ידי העמית והן על ידי המעסיק, בניגוד לפנסיה תקציבית שמשולמת אך ורק מתקציבו השוטף של צה"ל. הסיבה לשינוי זה היא נטל הכבד שמהוות פנסיות תקציביות על תקציב הביטחון והמדינה.

מודל הקבע החדש

מה שעוד משפיע על זכויות אנשי קבע הוא "מודל הקבע החדש" מודל חדש של צה"ל העוסק בשירות קבע, ומטרתו לצמצם את הוצאות משרד הביטחון על פנסיות ועל שכר אנשי קבע. לפי מודל זה, יש לאנשי קבע שתי תחנות יציאה: בגיל 28 ובגיל 35, שמגיעות גם עם מענק שחרור. רק אלו שיעברו את שתי תחנות היציאה האלו וימשיכו בשירות הקבע שלהם, יגיעו לפרישה המוקדמת בגיל 42. כך, למעשה, הצבא מנסה לצמצם את סכומי הפנסיה שהוא צריך לשלם למשרתיו. 

רוצים להבטיח את זכויותיכם? פנו לעורך דין צבאי

אם אתם אנשי קבע ורוצים להבטיח את זכויותיכם – ובזאת גם את זכויות הפנסיה שלכם – או חושבים שהזכויות שלכם קופחו, חשוב מאוד להתייעץ עם עורך דין צבאי מומחה בתחום. עורכי דין המתמחים בדיני צבא ופנסיה, כמו משרד עורך דין צבאי בני קוזניץ ועידן פסח, יסייעו לכם לממש את מלוא זכויותיכם ולהבטיח פרישה קלה. 

אלדד וקסמן21/01/2023 בשעה 19:01

בצעירותי שרתתי בצהל וכאשר נשלחתי לקורס קצינים נדרשתי לחתום קבע .
חתמתי ושרתתי גם בקבע כמה שנים .
האם כשהגעתי בגילי לגיל פרישה במקום עבודתי מגיע לי לקבל פנסיה גם מצהל בגין השנים ששרתתי בקבע ??

השארת תגובה

Leave a Message


נושאים מומלצים