ביום 19.08.2024 פורסמו ידיעות רבות בתקשורת אודות מהלך חירום שמבוצע על ידי צה"ל ומשרד הביטחון, המכוון להחזרתם המיידית של 15,000 אזרחים עד גילאי 35 שקיבלו פטור משירות מילואים במהלך העשור האחרון, ולהחזירם בעל כורחם לשירות מילואים פעיל, וזאת בשל מחסור בכח אדם בצה"ל.
המהלך יבוצע בשלושה שלבים עוקבים, כאשר כל אחד מהם מתוכנן להתבצע עוד השנה. עקב ייחודו והיקפו הרחב של המהלך, שלא בוצע כמותו בעבר, חשוב להבהיר את חוקיות המהלך, לבחון את הסמכות החוקית לביטול פטור ממילואים, ולהסביר כיצד ניתן להתמודד עם הודעה על ביטול הפטור.
כידוע, חובת השירות הצבאי הסדיר, הן בחובה והן במילואים, מוסדרת על פי חוק שירות בטחון [נוסח משולב], תשמ"ו – 1986. מכוח חוק זה, ניתן לחייב בגיוס לצה"ל כל מי שהגיע לגיל 18 ונמצא כשיר לשירות צבאי. באותו אופן, ניתן לחייב בחוק זה את מי שסיים את שירות החובה אף בשירות מילואים עד לגיל המקסימלי שנקבע בחוק (כיום, גיל 40 לחוגרים, גיל 45 לקצינים וגיל 49 למשרתי מילואים בתפקידים נדרשים).
במסגרת סעיף 36 בחוק שירות בטחון נקבע כי שר הבטחון רשאי לפטור אדם מחובת שירות מילואים, מטעמים הקשורים בהיקף הכוחות הסדירים או המילואים של צה"ל. בעבר, נעשה שימוש בסמכות זו כדי לשחרר עשרות אלפי משרתי מילואים, תחת נימוקים כמו "צמצום כוחות מילואים."
מדובר במהלך רחב היקף של צה"ל, שנובע ממלחמת חרבות ברזל והמצב הביטחוני המתמשך. צה"ל מבקש להקל על מצבת כוח האדם של משרתי המילואים, שחלקם כבר משרתים מעל 200 ימים, ולהוסיף כמות ניכרת של משרתי מילואים בגיל הכשירות (25-35 שנים) לשם עמידה ביעדי הצבא בעתיד הקרוב.
לכאורה, מדובר בנימוק משכנע והגיוני, המשרת את האינטרס הציבורי של כלל אזרחי המדינה. עם זאת, הדרך שבה מתבצע המהלך היא מיידית, דורסנית במידת מה, וחסרה שקיפות כלפי הפרט.
לכן, על אף שהמהלך רצוי מבחינה ציבורית וצבאית, יש להקפיד על כך שהתהליך יבוצע בצורה זהירה ומכבדת כלפי כל אחד מ-15,000 המיועדים לחזרה לשירות מילואים. כל אדם הוא עולם ומלואו, ולכל אזרח שקיבל הודעה מצה"ל יש כעת 14 ימים בלבד לפעול בטרם יוכרע גורלו בהיבט שינוי הסטטוס הצבאי שלו והחזרתו למערך המילואים, כולל זימון אפשרי לשירות מילואים פעיל כבר השנה.
בשל כך, חשוב לבחון כל מקרה לגופו ולאתר את סיבת הפטור שניתן בעבר – האם מדובר בפטור מכוח סעיף 36 לחוק שירות ביטחון, או אולי פטור יחידתי, רפואי, פטור נפשי, או כזה שניתן מסיבות אחרות שאינן קשורות בהכרח לצמצום כוחות המילואים.
רבים מהמקרים בהם הפטור משירות מילואים מסווג כפטור כללי, חושפים כשלים בתהליכים שהתרחשו בעבר. בנוסף, מרחק הזמן לעיתים מקשה על איתור מסמכי הפטור בידי צה"ל, מה שמוסיף לאי-הבהירות ולחוסר הוודאות של הפרט מול הצבא.
בדומה לכך שצה"ל יכול להעניק פטור משירות מילואים על רקע צמצום הכוחות, כך יש לו את הסמכות לבטל אותו. סעיף 38 לחוק שירות בטחון קובע כי שר הבטחון רשאי לבטל את הפטור שניתן באחד מ-4 מקרים, כאשר החשוב מבניהם הוא מקרה בו צה"ל סבור כי "הטעמים שבגללם ניתן הצו אינם קיימים עוד".
במילים פשוטות – אם צה"ל סבור כעת כי יש מחסור בניהול כח האדם במילואים, הוא יכול לנקוט בהליך ביטול הפטור באופן גורף או פרטני כלפי מי שמחזיקים בפטור, וזאת בהתבסס על טעמים מערכתיים ושינויים במצב הביטחוני.
יחד עם זאת, קובע החוק הצבאי, כי במקרה בו שר הבטחון מתכוון לעשות שימוש בסמכותו לביטול הפטור ממילואים, חובה עליו לאפשר למי שמחזיק בפטור לטעון בפניו בטרם תתקבל ההחלטה.
הליך זה מוגדר בשפה המשפטית כ"שימוע" או "זכות טיעון" בטרם מתקבלת החלטה פרטנית, ובהתאם לנימוקים שהועלו טרם קבלת ההחלטה.
החל מבוקר יום שלישי, ה- 20.08.2024, החלו אלפי אזרחים ישראלים בגילאים 25-35 שנים שקיבלו פטור משירות מילואים לקבל הודעות SMS מצה"ל, המודיע להם כי יש בכוונת הצבא לבטל את הפטור בעניינם. להלן אפוא נוסח ההודעה:
"שלום רב ! הודעה בדבר הכוונה לבטל את הפטור שניתן לך בעבר, ולהחזירך לשירות מילואים. […] בשל הצרכים הביטחוניים ועל מנת להגדיל את מעגל המשרתים, הטעמים שבגינם ניתן לך הפטור משירות המילואים אינם מתקיימים עוד. על כן, ובהתאמה לנתונים העומדים לרשותנו ביחס אליך הוחלט לבחון את ביטול הפטור שניתן לך, זאת בהתאם לסמכותי על פי סעיף 38 (א) (4) לחוק שירות ביטחון [נוסח משולב], התשמ"ו-1986, כפי שהואצלה לי על ידי שר הביטחון. לצורך כך, אנא השב על השאלון המצורף בקישור: https://go.idf.il/Hearing_mil.
באמצעות הקישור להלן, תוכל לממש את זכותך לטעון כנגד ההחלטה באופן דיגיטלי, עד ליום […….] ככל שלא יעלה טיעון כנגד ביטול הפטור, או ככל שיבוטל הפטור משירות ביטחון שניתן לך, על תנאי כשירות רפואית ומקצועית, תושלם הצבתך למערך המילואים ולאחר מכן ייקבע עבורך יעד ומועד שיבוץ רלוונטי […]"
כפי שניתן לראות, נוסח ההודעה הינו כללי ולא פרטני, והוא מודיע לאזרח המחזיק בפטור משירות מילואים על הפרוצדורה, לפיה לרשותו 14 ימים לכל היותר להעלות את טיעוניו בטרם תתקבל החלטה בעניינו.
צה"ל אף השיק עמוד אינטרנט אליו מגיעים באמצעות לחיצה על הקישור שבהודעה, ובו נדרשים כלל מחזיקי הפטור להעלות את טיעוניהם בכתב באותו פורמט, מבלי להבחין בין פרט לפרט ומבלי שהתהליך המבוצע מאפשר שיח פרטני ו/או אישי ו/או פרונטלי בין מקבל ההחלטה (כפי הנראה ראש ענף תכנון כח אדם מילואים באכ"א) לבין האזרח העומד בפני שינוי כה דרמטי במעמדו ובמסלול חייו.
להלן העמוד בו נדרש להעלות את הטיעון בכתב בפני צה"ל בטרם קבלת ההחלטה:
ובכן, זוהי אפוא שאלת השאלות.
ולכן, הטיפ הראשון שניתן לתת בשלב כה מוקדם הוא – לא למהר ולא להיחפז במילוי הטיעון בכתב כפי שדורש צה"ל – שכן מילוי השאלון והטיעון מהווים מימוש של זכות הטיעון.
לאחר מכן החלטתו של צה"ל תיחשב כזו שהתקבלה כדין ולאחר שקילת השיקולים והטיעונים של הפרט, אף שכאמור לא בהכרח הפרט טען את כלל הטיעונים האפשריים בזמן אמת.
בשלב השני נמליץ בחום להתייעץ עם עורך דין צבאי הבקיא בנושא זה, שיבחן את המקרה הפרטני של כל מקבל הודעה כאמור, יבחן לעומק את מסלול שירותו עד קבלת הפטור, את מקצועו הצבאי טרם קבלת הפטור וכן את כלל נתוניו האישיים, המקצועיים והרפואיים מאז קבלת הפטור ועד עתה.
במקביל, עורך הדין יבחן את מצבו האישי והמשפחתי ויאתר טיעונים שיש בהם לשפוך אור אודות התאמתו לחזרה לשירות מילואים.
יובהר כי לאחר מילוי השאלון, לא סביר כי יתקיים שיח נוסף בין הפרט ובין צה"ל עד אשר תתקבל הודעה אודות ההחלטה של צה"ל ביחס לביטול הפטור, ולכן נחזור על ההמלצה הראשונה והקריטית שלנו: לא לפעול בפזיזות.
משרדנו עוסק בדין הצבאי מזה עשרות שנים, ועורכי הדין שלנו בקיאים בכלל סוגיות זכויות משרתי צה"ל, דיני הצבא והפקודות השונות החלות על הנושא הנדון.
כדי להבטיח שתקבלו את הייעוץ וההכוונה המקצועית ביותר בנוגע למצבכם, אנו מזמינים אתכם לקבוע שיחת ייעוץ מיידית עם משרדנו. כך תוכלו לוודא שהטיעונים שלכם יוצגו בצורה הטובה ביותר מול צה"ל, ושכל זכויותיכם ישמרו בתהליך.
לייעוץ ראשוני מיידי התקשרו עכשיו: 052-9707973
השאירו פרטים ואנו נחזור אליכם עוד היום
השאירו פרטים ואנו נחזור אליכם עוד היום